Články Ako vycvičiť šteňa?

Ako vycvičiť šteňa?

Ako vycvičiť šteňa?

Na samý úvod je nutné napísať, že to chce veľa trpezlivosti. Pokiaľ sa niečo nedarí na prvú dobrú, v mnohých článkoch je napísané, že je chyba na strane človeka. Úprimne? Vždy to tak nie je, asi mu tú topánku do papule netlačíte, že? Samozrejme môžete mnoho vecí ovplyvniť už samotným výberom plemena, ale u svojich známych som zaregistroval aj prípad, kedy racionálne úvahy idú stranou, keď za vami príde dcérka a prosí vás o malé rozkošné šteniatko.

Z veľkej časti sa vo výchove premietne aj charakter pána, či má trpezlivosť, dokáže riešiť krízové situácie v pokoji a je schopný si vziať poučenie, ktoré ho do budúcna posunú ďalej. To znie trošku filozoficky, tak poďme k tým praktickým skúsenostiam.
Bežní psičkári asi úplne nebudú vyžadovať, aby ich miláčik behal slalom medzi kužeľmi, ale budú potrebovať praktické veci ako, vydržať cestu autom dve hodiny k babičke, preskočiť potok, vykúpať sa v rieke, aby nenapadol iného psieho kamaráta, nebol prehnane agresívny alebo splašený, atď.

Ale začneme samotným základom.

Čo a kedy psíka učiť?

  • od dvoch mesiacov - učíme psíka reagovať na jeho meno a režimu močenia
  • od troch mesiacov - ukazujeme psíkovi mantinely, aby nám neprerástol cez hlavu, vždy jasnými povelmi s ráznosťou v hlase
  • od štyroch mesiacov - skúšame zvykať psíka na vodítko a rozširujeme povely
  • od piatich mesiacov - povel „prines“ už by nám nemal byť cudzí, skúšame chodiť bez vodítka na kratšie prechádzky

 

 

Výcvik psa

Najdôležitejšie pri výcviku psa je, aby počúvol základný povel, ktorým je „ku mne“ a „čakaj“. Pokiaľ nemáte zvládnutý tento pokyn, neposúvajte sa ďalej. Psíka gestom aj slovom vyzvite k tomu, aby čakal a potom povelom „ku mne“ a intonáciou hlasu skúste psíka nalákať. Nezabudnite psíka v prípade úspechu pochváliť a odmeniť. Odmena v podobe maškrty by mala prichádzať vždy a nemali by sme ju opomenúť.

Povely, poslušnosť, to všetko je dobré, ale predovšetkým si chcete so svojím štvorhohým priateľom vybudovať pekný vzťah. Prehnané trestanie alebo nezáujem z vašej strany u psíka vyvolá nežiaduce reakcie. Psík môže byť nervózny alebo na seba upozorňovať, to sa prejavuje napríklad pomočením do postele alebo inde v domácnosti, trasením sa atď.

Aj prehnaná starostlivosť nie je vždy úplne žiaduca. Pokiaľ si psíka zaobstarajú dvaja mladí ľudia a psíkovi venujú maximálnu pozornosť a do ich rodiny za čas pribudne napríklad bábätko, môže sa stať, že psík začne pri strate pozornosti žiarliť. Pozornosti sa začne domáhať a nemali by sme ho trestať alebo príliš odmietať. 

Je dobré psíka učiť už od malého šteňaťa jazde autom, aby nebol psík vynervovaný a mohli sme s ním cestovať. Začnime menšími trasami a na psíka pekne po ceste rozprávame. Po ceste psíka pochválime a odmeníme. Nemali by sme zabúdať na bezpečnosť a psíka mať pripútaného. 

Aby sa váš psík nebál vody, je potrebné ho najskôr nechať si zvyknúť a vodu preskúmať postupne. Začnime sa s psíkom hrať na súši a postupne sa k vode približujeme. Pokiaľ sa psíkovi do vody ani v letnom období nechce dobrovoľne, určite ho nestrkáme a nehádžeme. Psík si na vodné hry musí zvyknúť sám a my mu môžeme len pomôcť. Napríklad aj tak, že mu do vody skúsime hádzať maškrty. Najprv na okraj, potom môžeme skúsiť ďalej. Keď sa psík osmelí a je vo vode po labky, môžeme sa hrať takto na brehu a postupne skúšať hlbšiu vodu. 
 

Čo robiť, keď pes šteká?

Na úvod musím povedať, že štekanie je prirodzený prejav psa, mňaukať asi nebude. Je dobré zistiť, prečo psík šteká. Vždy sa väčšinou nejaký dôvod nájde. Buď je to prejav strachu, úzkosti, agresie, vynútenia pozornosti, žobrania, v zápale hry. Aj pán by sa mal tento štekot naučiť rozoznávať. 

Pokiaľ je štekanie nežiaduce, musíme psa napomenúť a v razancii by malo byť zrejmé, že sa so psíkom len nerozprávame. Pokiaľ štekot nie je agresívny, môžeme vyskúšať na malú chvíľu zovrieť papuľu a tým psovi zamedziť štekanie. Pokiaľ pes nešteká, mala by prísť opäť pochvala. Účinnou metódou je odvádzanie pozornosti. No a pokiaľ všetko zlyhalo, môžete skúsiť aj obojky proti štekaniu. Mnohí sú odporcovia týchto obojkov, ale vedzte, že obojky sú dnes vymyslené a konštruované tak, aby psa v podstate len vyrušili z tranzu. Vyrušenie prebieha tromi typmi signálov - zvuk, vibrácie a elektro signál.

Pozri sa na všetky motívy tričiek so psami