Články Je plávanie naozaj tak zdravé, ako sa hovorí?

Je plávanie naozaj tak zdravé, ako sa hovorí?

Rekreačné plávanie 

Pokiaľ sa na to pozrieme z pohľadu rekreačného plavca, odpoveď bude stopercentne ÁNO. Plávanie je naozaj jeden z najzdravších a k telu najšetrnejších športov zo všetkých. Tiež je to šport, ktorý môžete prevádzkovať v každom ročnom období a nepotrebujete k nemu drahé vybavenie. Postačia vám plavky, okuliare a uterák. Taktiež sa musí podotknúť, že plávať môže skutočne ktokoľvek. Ako deti, tak aj dospelí. Ale aj seniori, tehotné ženy či ľudia trpiaci nadmernou váhou alebo obezitou. A pokiaľ nevieš, čo si pri ceste do bazénu vziať na seba, pozri na naše tričká pre plavcov aj plavkyne.

Plávanie ako rehabilitacía

Pokiaľ ste po zranení, doktor vám určite odporučí ako rehabilitáciu plávanie. Pri tomto športe totiž zapojujete všetky svaly. Áno, naozaj. A napriek tomu sa vám pri ňom nemôže stať žiadne zranenie, tak ako pri iných športoch. A pokiaľ chceš svoje zdravie ešte vylepšiť, mrkni na náš článok o otužovaní.

Možem plaváváním schudnúť?

Dalo by sa povedať, že toto už je snáď len rečnícka otázka. Odpoveď znie stále rovnako, samozrejme, že ÁNO. Ako už sme zistili vyššie, pri plávaní zapojujeme všetky svaly a kyslík pomáha k premene tukov v tele. Ale tiež je to výborné kardio. Pokiaľ nerobíte iný šport, stačí nám ísť si dvakrát až trikrát týždenne zaplávať na hodinu a zvládnuť cca 40 až 60 dvadsaťpäť metrových bazénov. Je dobré udržiavať tempo a občas vystriedať štýly, takže na “pokec s kamarátkou” to ozaj nie je. Tiež by sme sa nemali zabudnúť pred plávaním pretiahnuť, aby nás vo vode nechytil kŕč.

Ako poznám, že plávam správne?

Dobrá otázka. Pred plávaním je dobré sa pozrieť na videá na youtube apod. ako správne plávať aký štýl alebo si kúpiť knihu na túto tému špecializovanú. Aj keď je plávanie skutočne najbezpečnejší šport, tak musíme dbať na správne prevedenie. Je potrebné mať rovnú chrbticu, aby sme si ju neskrivili. Hlavne pri ľuďmi tak obľúbenom štýle prsia. Pokiaľ máte v okolí nejakého plavca je najlepšie dohodnúť sa s ním, aby vám poradil. Je ale aj možné sa prihlásiť do plaveckých kurzov pre dospelých. Plávanie je skvelý šport, ale tiež technicky náročný. A na to by sme mali vždy pri tréningu myslieť.