Články KARAVANY A OBYTNÉ VOZY, NOVÝ TREND DNEŠNEJ DOBY

KARAVANY A OBYTNÉ VOZY, NOVÝ TREND DNEŠNEJ DOBY

Karavan a obytný voz nie je len obyčajná dovolenka, ale životný štýl

Karavan a obytný voz nie je len obyčajná dovolenka, ale životný štýl
Pokiaľ sa rozhodnete pre cestovanie karavanom alebo obytným vozom, musíte sa pripraviť na mnoho výhod aj nevýhod tohto typu cestovania. Nie nadarmo sa hovorí, že cestovanie obytným vozom je skôr životný štýl, väčšinou taká rodinná dovolenka stojí viac peňazí a ešte nie je tak komfortná ako napr. hotel. Za to však nie ste pripútaní na jednom mieste a tu predovšetkým platí, že aj cesta je cieľ. S karavanom môžete mať cestu naplánovanú do bodky, držať sa plánu a navštíviť všetky super miesta po ceste, ale pokojne môžete vyraziť len tak a zastaviť, kde sa vám práve v tú chvíľu bude páčiť. 

 

Koľko stojí dovolenka na kolesách?

A koľko stojí dovolenka obytným vozom? Pokiaľ si budeme voz požičiavať a budeme počítať s obytným vozom vyššej kategórie, so štandardmi porovnateľnými s hotelovou izbou, (WC, sprcha, kuchyňa) dôjdeme k čiastke cca 200 € na deň. Ďalej musíme počítať so zvýšenými nákladmi na palivo, kedy spotreba aj pri nevalnej rýchlosti je okolo pätnástich litrov na sto kilometrov. Ďalej je potrebné kalkulovať so zvýšenými poplatkami za mýto v prípade zahraničných ciest a taktiež s vyššími poplatkami za miesto v kempe.

Plánovanie cesty, balenie a bezpečnosť

Baliť na dovolenku karavanom alebo obytným vozom je určite potrebné s rozvahou a hlavne s ohľadom na záťaž. Musíme mať totiž na pamäti, že celková váha vozu a pripojeného karavanu alebo obytného vozu by nemala prekročiť 3,5 tony, pokiaľ šoférujeme len s vodičským preukazom skupiny B. Obzvlášť v zahraničí nie je neobvyklé, že sú obytné vozy policajtmi vážené. Zároveň je dobré myslieť na upevnenie všetkých vecí za jazdy. Nie je nič horšie ako napríklad rozbitý a rozsypaný kuchynský riad po celom voze. Pred cestou sa uistite, že máte všetky zásuvky zavreté, zabezpečený varič a žiadne predmety na palube, ktoré by boli neupevnené. Dbajte tiež na správne dovretie a zabezpečenie prípadnej bočnej rolety - markízy.

Dnešné vozy umožňujú plnohodnotné spanie, ponúka sa tak aby napríklad detská posádka alebo druhý vodič spali za jazdy, to ale neodporúčame. Nielen, že je to zakázané, ale predovšetkým je to nebezpečné, nakoľko aj krízové brzdenie môže spôsobiť pasažierom na posteliach prinajmenšom nepríjemnosti. A keď už sme pri tom spaní, pokiaľ zháňate výborný doplnok do karavanu, tak najlepšie bude v karavane alebo obytnom voze vyzerať náš vankúš s motívom karavanu alebo obytného vozu.

Na čo si dať pri cestovaní pozor 

 

Voda

Voda je dôležitou témou pri cestovaní, pretože vám pri ceste môže pridávať nechcenú hmotnosť a zvyšovať tak spotrebu paliva, ale zároveň nie všade je možné si ju doplniť. Pri používaní vody je tak potrebné šetriť a jej doplňovanie plánovať. Určite nie je od veci si pre istotu na palubu pribaliť nejakú balenú vodu.

Parkovanie

Pri plánovaní, kde budete parkovať, odporúčame najmä pri cestovaní po Európe takzvaných Stellplatz parkovísk, ktoré sú prispôsobené pre parkovanie obytných vozidiel a umožňujú parkovať zadarmo alebo len za mierny poplatok. V okolí týchto Stellplatzov potom môže byť možnosť dočerpania vody, vypustenie WC apod.

Diaľničné poplatky

Cenu za cestovanie s prívesom alebo obytným vozom môže navýšiť cestovanie po diaľnici, a to predovšetkým v zahraničí, kde sa za také vozy platí pokojne aj dvojnásobné mýto či diaľničná známka, v porovnaní ako je to pri osobných automobilov.

Akokoľvek sa môže zdať, že cestovanie na štyroch kolesách prináša hlavne zvýšené náklady a diskomfort, aj opak môže byť pravdou. Cestovanie tohto typu je plné slobody, netradičných zážitkov a dobrodružstiev, preto môžeme cestovanie obytným vozom aj karavanom odporúčať a pokiaľ zháňate tričká na kempovanie a na dovolenku obytným vozom, tak presne tie máme!