Články Už sa tiež otužujete?

Už sa tiež otužujete?

Už sa tiež otužujete?

Otužovanie je vynikajúci prostriedok na posilnenie imunitného systému. Ľudia, ktorí sa pravidelne sprchujú alebo kúpu v studenej vode, sú ďaleko odolnejší a vyhýba sa im nachladnutie. V rímskych kúpeľoch sa praktikovali ľadové kúpele, ktoré neskôr zaviedol tiež zakladateľ vodoliečby Vincenz Priessnitz a v Rakúsku Sebastian Kneipp. Obaja využívali liečivé účinky vody a tiež pobyt na zdravom vzduchu. Ak túžime po tom, aby otužovanie malo dlhodobé účinky, odborníci odporúčajú sprchovať sa studenou vodou každý deň. Otužilci sú schopní po niekoľkých rokoch pravidelného tréningu kúpania v ľadovej vode a bez väčších ťažkostí zvládajú nízke teploty.

Reakcie organizmu na ľadovú vodu

Ľadová voda vyvoláva v tele prudkú reakciu a dochádza k aktivácii ochranného mechanizmu. S ohľadom na to, že sprcha je len krátka, nedôjde k prechladnutiu predovšetkým, keď sa potom dosucha vytriete a premasírujete suchým uterákom. Navyše dochádza ku stimulácii krvného obehu aj obranného systému. Medzi ďalšie pozitívne účinky ľadovej vody patrí určitá forma detoxikácie.

Ako začať s otužovaním

Ak máme v úmysle začať s otužovaním, musíte si uvedomiť, že organizmus si na chlad nezvykne hneď. Ku zmenám pulzu a dychovej frekvencie prestáva spravidla dochádzať až po siedmich až štrnástich  mesiacoch tréningu. V domácich podmienkach môžeme vyskúšať aplikáciu striedavého sprchovania pomocou teplej a studenej vody. Ak sa niekoľko minút sprchujeme najprv teplou vodou, dochádza k prehriatiu tela a rýchla studená sprcha pokožku dokonale prekrví. Väčšinou je dostačujúce, keď sa sprchujeme raz za deň, najlepšie ráno po prebudení. V prípade intenzívnej detoxikácie sa niekedy odporúča otužovanie aj niekoľkokrát denne. Najprv môžeme s otužovaním začať pomocou vlažnej vody a až si telo zvykne, teplotu postupne znížime. Môžeme tiež začať sprchovaním určitých častí tela a potom postupne pridávať ďalšie. Otužovať sa môžu aj malé deti, ale postup je opatrnejší ako u dospelých.

Prehliadnite si všetky naše tričká pre otužilcov.