Články Ako sa vlastne vyrábajú tričká?

Ako sa vlastne vyrábajú tričká?

Ako sa vlastne vyrábajú tričká?

Každý deň sa obliekame. Niekoľkokrát denne aj prezliekame. Ale premýšľame niekedy nad tým, ako vznikla látka ktorú na sebe máme celé dni? Koľko ľudí a strojov za tým všetkým stojí? A koľko času a peňazí v tom je? Asi nie. V tomto článku si samozrejme trochu laicky priblížime ako vzniká tričko, ktoré je vyrobené z 97% z bavlny a 3% viskózy, pretože sa v našej firme zaoberáme potlačou takéhoto textilu. Pokiaľ potrebuješ tričko s potlačou si na správnej adrese.

Viskóza

Viskóza je vlákno, ktoré je vyrobené na báze regenerovanej celulózy. Najčastejšou surovinou určenou na výrobu je bukové (v Európe) alebo smrekové a eukalyptové drevo (v Ázií). Z celulózy sa rozpustením v hydroxide sodnom za prítomnosti sirouhlíka CS2 tvorí xantát, z ktorého po priechode tryskou v kúpeli z kyseliny sírovej a síranu zinočnatého vznikne nepretržite textilne vlákno. Vlákno sa potom zjemňuje dlžením, chemicky upravuje a prípadne strihá na dĺžku podľa podmienok ďalšieho použitia. Materiály s viskózovými vláknami taktiež disponujú skvelými vlastnosťami. Majú absorpčné schopnosti (dokonca lepšie ako bavlna), sú príjemné na pokožke, na dotyk pôsobia veľmi mäkko a zaisťujú optimálnu výmenu tepla, čím prispievajú k príjemnému pocitu pri nosení. Viskózový materiál je splývavý a lesklý.

Pestovanie bavlny

A ako sa vlastne bavlna vyrába? Vezmime to úplne od začiatku. Na celom svete je 30 miliónov farmárov v 65 krajinách sveta, ktorí pestujú bavlnu. Pre tú sú ale potrebné vhodné podmienky ako je teplo a dostatok vody, teda dažďov. Preto sa teda pestuje predovšetkým v Indii a Číne, Spojených štátoch amerických, západnej Afrike, Brazílii alebo Uzbekistane. Najskôr je potrebné zorať pôdu, potom je možné zasiať semená. Po 6 mesiacoch už sa môže bavlna zozbierať. Keď z kvetu vyrašia vlákna bavlníka, sú ručne zbierané, čo je veľmi náročná práca na niekoľkých hektároch pôdy. Bavlna sa následne triedi a pomocou strojov sa vyzrňovaním oddeľujú nadýchané vlákna zo semien. Následne sa spriadaním vlákna stáča do priadze.


Výroba priadze

Ešte pred viac ako 200 rokmi sa priadza vyrábala ručne. To už je dávno minulosťou a ručnú prácu z polovice nahradili stroje. V tejto dobe sa priadza vyrába na česacích strojoch. Bavlna sa predkladá česaciemu stroju vo forme rúna vytvoreného z cca 20 prameňov. Toto rúno predtým prebehlo niekoľkými pasážami naťahovacích strojov, ktoré urovnávajú vlákna do pozdĺžneho smeru. Z týchto česaných priadzí sa následne vyrábajú jemné tkaniny, ktoré sa vyrábajú na tkacích strojoch. Z nich vzniká textília ako taká.

Posledná fáza výroby trička

A konečne sa dostávame k podstate. Hotovú textíliu je potrebné nafarbiť. Máme tri druhy výroby: pretržitá (klasická), polokontinuálna alebo kontinuálna. Pri diskontinuálnom postupe sa farbia menšie partie priamo vo farbiacom kúpeli, ktorý buď cirkuluje alebo sa v ňom pohybuje farebný materiál. Proces je spojený s dlhodobou fixáciou farbiva (farbivo sa „vyťahuje“ postupne z kúpeľa na materiál). Farbiace zariadenie na polokontinuálnu alebo kontinuálnu výrobu je zostavené ako linka z niekoľkých jednoúčelových strojov (napr. fulár, sušička, pariaci stroj, prací stroj, sušička). Farbivo sa najskôr na fuláre nanesie impregnáciou na textíliu (klocovaní) a následne sa fixuje pôsobením horúceho vzduchu alebo chemickými prostriedkami. Keď je textil nafarbený je potrebné ho narezať na strihové diely k šitiu. Potom už narezané diely putujú ku krajčírkam. Tie začínajú šiť podľa daných veľkostí a predlôh. V momente, keď je tričko hotové, zabalí sa do fólií a odosiela sa príjemcovi.