Články Ako správne grilovať?

Ako správne grilovať?

Ako správne grilovať?

Základom kvalitného grilovania je už samotné roztopenie grilu a my si teraz ukážeme, ak na to. 

Pokiaľ vlastníte kotlíkový gril, využite skvelého pomocníka, ktorým je podpaľovací komín na uhlie alebo brikety (inak označované ako komínový alebo podpaľovací štartér či zapaľovací komín). Tento podpaľovač stojí od 10 do 40€ v závislosti na kvalite spracovania a výrobcovi. Odporúčame kúpiť komínok s plastovým alebo dreveným madlom, kvôli vysokej teplote rukoväte. U väčšiny komínkov je kryt madla, aby nedošlo k popáleniu, pri nechcenom zavedení o komínok. Aj tak je potrebné dávať veľký pozor. Niektoré lepšie rozpaľovače majú aj pomocné madlo na vyklápanie, aby sme držali rozpaľovač v oboch rukách. Komínok naplníme uhlím alebo briketami, umiestnime ho do grilu a pod komínok vložíme pevný podpaľovač (napríklad PE-PO), ten zapálime a čakáme, než oheň prehorí komínkom nahor. Keď je obsah komínkov dostatočne prehorený, vyklopíme žeravý obsah do grilu, tu je nutné počítať s vylietajúcimi žeravými iskrami, je teda lepšie mať rukavice a nemať napríklad fleecovou mikinu s dlhým rukávom.

 

Než sa pustíme do samotného grilovania, mal by byť gril správne nahriaty a to na teplotu 200 až 230 °C pri priamom grilovaní. U plynových a elektrických grilov je nahriatie aj obsluha jednoduchšia, regulácia teploty funguje presne a rýchlo pomocou otočnej regulácie plamene. 

 

Priame grilovanie

Rozžeravené palivo je rozmiestené po celej ploche grilu, tým sa ohrieva celá plocha roštu. Táto metóda je vhodná na prípravu pokrmov do 15 minút, napríklad steak, hamburger alebo kotleta, výborne touto metódou urobíte klobásky alebo zeleninu.

Pri priamej metóde grilovania je nutné pokrm minimálne raz obrátiť. Prudkým upečením mäsa dosiahneme zatiahnutie a tým je mäso vo vnútri šťavnaté.
Vždy je dôležité, aby uhlie alebo brikety nehoreli, ale dodávali len žiadané teplo. Pri samotnom grilovaní je dobré mať gril s poklopom, vďaka ktorému nemá palivo veľký prísun kyslíka a pri odkvapkávaní tuku z mäsa nehrozí vzplanutie ohňa.

Nepřímé grilování

Uhlie alebo brikety rozmiestnime po okraji, aby bol prostriedok grilu voľný. Do tohto priestoru môžeme umiestniť misku na odkvapkávanie tuku, aby nedochádzalo k prepaľovaniu a vznieteniu. Mäso umiestnime nad misku a teplo prúdi v grile rovnako ako v teplovzdušnej rúre. Táto metóda je vhodná ku grilovaniu väčších kusov mäsa, celých kurčiat, rebier alebo napríklad aj ku grilovaniu hydiny. V grile nedochádza toľko k dymeniu a pokrmy sú tak grilované o niečo zdravšie. 

Ako nádobu do grilu môžeme použiť alumíniovú misku. Zachytený tuk potom môžeme ďalej použiť, napríklad na potieranie pokrmu.
Pokiaľ máte plynový gril s dvoma horákmi, zapáľte jeden horák na najvyššiu teplotu a pokrmy grilujte nad druhým, vypnutým, horákom. Pokiaľ váš gril disponuje tromi horákmi, zapáľt

Aké mäso na gril?


Pokiaľ chcete pri konzumácií pochúťky z grilu zažiť skutočný zážitok, mali by ste mäso kúpiť u mäsiara, kde sa vám už od pohľadu mäso páči a nekrčí sa vo vitríne posledný kúsok. Mäso zo supermarketu môže byť tiež dobré, ale tu je hlavným faktorom cena nákupu pre supermarket a ich praktiky. Mäsu je potom potrebné dať trochu viac starostlivosti.

Odporúčame mäso naložiť 24h dopredu, najmenej však 3h pred grilovaním. Pokiaľ plánujete rýchlu akciu, zrejme sa perfektného zážitku nedočkáte.

Mäso z mäsiarstva umyť nemusíme, pokiaľ ho umyjeme, mali by sme ho osušiť, potom môžeme naložiť do marinády, či do bylín. Mäso nesolíme, aby soľ nevytiahla vodu, tým by bolo suché. Pokrmy môžeme zavákuovať a dať do chladničky. Vákuovanie ešte viac urýchli proces naloženia a napríklad vône byliniek prestúpia mäsom. Naložené pokrmy nasolíme až pred vložením do grilu.

Vhodnejšie na grilovanie je mäso chladené, ktoré necháme pred grilovaním odstať 2-3h na izbovej teplote, aby nebolo úplne vychladnuté z chladničky. Pokiaľ chceme grilovať mäso zamrazené, mali by sme ho nechať rozmraziť cez noc v chladničke alebo pri izbovej teplote. K dokonalému rozmrazeniu mäso potrebuje 12h.

Grilovať môžeme mäso kuracie, bravčové aj hovädzie. Takto vypísané druhy mäsa sú podľa zložitosti. U hovädzieho mäsa záleží na ume kráľa grilu, ale tiež na starobe kusu mäsa. K dokonalému steaku to už určite skúsenosti chce, ale získate ich jedine praxou a skúšaním, takže sa toho nie je potrebné báť, tak sa do toho pusťte. 

Pokiaľ chcete grilovať rybičku, je dobré ju grilovať na mriežke, aby sa ryba neprilepila na rošt a zároveň sa nerozpadla.

K samotnému grilovaniu si otvorte aj niečo dobré na pitie a hlavne si oblečte super zásteru na grilovanie. A pokiaľ bude grilovacia zástera s menom, tak sa majster grilu stane kráľom záhradných osláv.