Články Čo všetko viete o pive?

Čo všetko viete o pive?

Čo všetko viete o pive?

Pivo sa začalo variť už okolo 7. tisícročia pr. n. l. a dá sa tak povedať, že je tu s nami skoro tak dlho ako ľudstvo samo.

Pivo sa vyrába v pivovaroch po celom svete najčastejšie za pomoci kvasenia obľúbeného sladu, vody a chmeľu. Zloženie surovín a spôsob spracovania určuje výslednú chuť, farbu a horkosť piva a v neposlednom rade tiež obsah alkoholu. Pivá sa delia podľa stupňovitosti EPM (extrakt pôvodnej mladiny), zjednodušene môžeme povedať, že EPM udáva predovšetkým hodnotu cukrov, z ktorých pri kvasení vzniká alkohol. Čím vyšší stupeň, tým plnšie pivo z hľadiska EPM a tiež tým viac obsahuje pivo alkoholu. Vedeli ste, že stupňovitosť pív je často v každej zemi iná? Tak pozor, keď si objednáte v Nemecku alebo Rakúsku trebárs Starkbier (silné pivo) vedzte, že dostanete minimálne šestnástku.

Pivo ako liek?

Podľa niektorých štúdií je malé množstvo piva v pravidelnom množstve pre človeka prospešné. Pivo totiž vďaka svojmu zloženiu bráni produkcii krvných zrazenín a redukuje tak riziko mŕtvice. Ďalej má pozitívny vplyv na produkciu tzv. dobrého cholesterolu. Pivo tiež obsahuje antioxidanty a vitamín B. Ďalšími pozitívnymi účinkami konzumácie zlatistého moku môžu byť: silnejšie kosti vďaka vysokej hladine kremíka, posilnenie psychického zdravia a pamäte, a potom tiež lepšia pleť, ktorá sa lepšie regeneruje a je vláčnejšia.

Rozdelenie pív

V našich končinách delíme piva najčastejšie na nealkoholické, stolné, výčapné, ležiaky a špeciálne pivá. Pri pive môžeme tiež hodnotiť jeho farbu. Podľa zákona môžeme pivo rozdeliť na svetlé, polotmavé, tmavé a rezané. A čo vlastne určuje farbu piva? Tú určuje farebnosť sladu, svetlé pivá sú zo svetlého sladu, tmavé prevažne z karamelizovaných sladov, a potom tu máme ešte pivá rezané, kde sa jedná o kombináciu svetlých a tmavých pív.

Ako si doma uvariť vlastné pivo?


Uvariť si doma pivo nie je vlastne nič zložité, vo svete sa táto technika a zároveň koníček označuje ako "homebrew

ing". A čo je na to potrebné? Na uvarenie vlastného piva vám stačí len hrniec s objemom asi 14 litrov, kvasiaca nádoba (bohato poslúži obyčajné vedro), gumová hadička (najlepšie potravinárska), teplomer, vareška, ohrev a niekoľko pet fliaš. Potom samozrejme ingrediencie: slad, voda, chmeľ, kvasnice.

  1. Šrot zo sladu (namletá usušená naklíčená zrná jačmeňa) nasypeme do hrnca s vodou cca 15 l vody je potrebné k výrobe 10 l piva. A za pravidelného miešania zahrejeme na 64 stupňov na 15 minút.
  2. Potom na pol hodiny zvýšime teplotu na 75 stupňov a po pol hodine môžeme odfiltrovať vyluhovaný šrot. Ďalej pridáme chmeľové šišky v pomere 4 dkg šišiek na 10 l piva.
  3. Po pridaní chmeľových šišiek privedieme zmes k varu a varíme asi hodinu. Po uplynutej hodine odfiltrujeme chmeľ a necháme vychladnúť.
  4. Po vychladnutí môžeme vmiešaním pridať kvasnice 1,5 dl kvasníc na 10 l piva.
  5. Po pridaní kvasníc necháme v chladničke po dobu 7-10 dní. Po tejto dobe stočíme hadičkou pivo do pripravených PET fliaš a necháme ďalší mesiac v chladničke dozrieť.

Najzaujímavejšie fakty o pivu, ktoré ste doteraz určite netušili

V Čechách se pivo vaří už přes tisíc let a 90 % produkce je pivo světlého typu tzv. Pilsen.
Proč je na Václavském náměstí sv. Václav na koni a s vlajkou v ruce? To nevíme, protože svatý Václav by měl mít v ruce spíše půllitr, jelikož je patronem českého piva.
Nejvíce pivovarů v ČR je provozováno v Jihomoravském kraji - zdá se, že nejen vínem je Morava proslulá.
Pivo s najvyšším obsahom alkoholu sa pýši číslovkou 65 % a má príhodný názov: Armagedon.
A jedna rada a zároveň zaujímavosť na záver. Po poriadne kalbe môže telu trvať až 24 hodín než spáli všetok alkohol.

Prehliadnite si všetky naše originálne pivné tričká.