Články HERNÉ KONZOLY NOVEJ GENERÁCIE, REVOLÚCIA ALEBO EVOLÚCIA?

HERNÉ KONZOLY NOVEJ GENERÁCIE, REVOLÚCIA ALEBO EVOLÚCIA?

Tričko pre hráčov a hráčky videohier

Herný priemysel v Česku je zhruba dvakrát väčší ako filmový a televízny priemysel dohromady. Česká herná štúdiá mali za rok 2020 obrat približne 5 miliárd korún a samozrejme pandémia koronavírusu na tom má svoj podiel. V roku 2020 potom tiež prišlo zásadné vydanie dvoch z najúspešnejších konzol novej generácie a to konkrétne Sony Playstation 5 a Xbox Series X a Xbox series S. 

Čo je herná konzola

Herná konzola je elektronické zariadenie, ktoré pomocou zobrazovača, najčastejšie televízie, umožňuje hrať hry, ktoré sú určené špeciálne pre hernú konzolu. Najznámejšie sú Playstation a Xbox. Konzola môže byť tiež prenosná, s vlastným displejom, na hranie hier na cestách a kdekoľvek inde mimo domov. Najznámejšími prenosnými konzolami sú GameBoy, Nintento Switch a Playstation Vita. Konzoly sú určené z hlavnej časti len na hranie hier, ktoré sú pre ňu vydané.

Konzola novej generácie Playstation 5

Playstation je stálica a legenda na poli herných konzol už celé roky, veď Playstation 1 vyšla už v roku 1994. Aktuálna generácia Playstation 5, ktorá vyšla v roku 2020 opäť posúva hranice hrania predovšetkým v oblasti grafiky zobrazených hier, rýchlosti načítania vďaka rýchlemu SSD disku a hlavne vďaka novej revolučnej technológií haptickej odozvy a adaptívnych trigerov na ovládači DualSense. Haptická odozva znamená spätnú odozvu, ktorú ucítite v ovládači pri nejakej špecifickej akcii v hre a tá sa prejavuje vibráciami v ovládači. Pri hraní haptika prináša lepší zážitok a lepší pocit z danej situácie v hre. Adaptívne trigery potom dokážu lepšie sprostredkovať úsilie v hre, keď napríklad postava, za ktorou hráte, má málo života alebo rieši nejakú obzvlášť zapeklitú situáciu. Trigery (tlačídlá) adekvátne situácii v hre prispôsobia tlak, ktorý musíte vyvinúť na stisnutie tlačídla. Trigery napríklad dokážu simulovať rôznu tuhosť pri spúšti zbraní v hre a podobne.

Konzola Sony Playstation 5 sa predáva v dvoch verziách - s mechanikou, ktorá je potrebná pokiaľ chcete hrať hry na fyzickom Blu-Ray nosiči. Ďalej je v predaji taktiež verzia bez mechaniky a tá umožňuje hrať len hry zakúpené v digitálnej podobe z Playstation Store.

Konzola novej generácie Xbox Series

Hlavný rival Playstation sú konzole Xbox od spoločnosti Microsoft. Konzole Xbox prišli v aktuálnej generácií s novinkou. Spoločnosť Microsoft vydala konzolu v dvoch prevedeniach, ktoré sa líšia hlavne v poskytovanom výkone.

Xbox Series X

Výkonnejší z dvoch konzol, ponúka optickú mechaniku na čítanie Blu-Ray diskov a 1TB rýchly SSD disk. Podľa parametrov je konzola Xbox Series X najvýkonnejšou konzolou všetkých dôb. S konzolami Xbox sa tiež viaže populárna služba Game pass, kedy za mesačný poplatok umožňuje hrať zdarma veľké množstve hier. Najznámejšími titulmi, ktoré si zahrajú len hráči na Xboxu je séria Halo a Forza.

Xbox Series S

Menší, lacnejší a menej výkonný digitálny brat je konzola Series S. Nízkou cenou vychádza ústrety novým hráčom a tým, ktorí netúžia hrať na najmodernejšej televízií v rozlíšení 4K, ale stále si chcú užiť hry, ktoré vychádzajú pre obe konzoly rovnako spoločne. Konzola má SSD disk s kapacitou 512 GB a neprehráva fyzické disky. Aj tak ponúka dostatočný výkon pre hranie bez obmedzení.

 

Nintendo Switch

V podstate samostatnou kapitolou je konzola od spoločnosti Nintendo - Nintendo Switch. Jedná sa o modulárnu konzolu. Ide tak skôr o veľmi výkonný tablet, ku ktorému je možné z boku pripojiť ovládače a môže byť spoločníkom aj na cestách. Zároveň je potom možné dať doma tablet do dokovacej stanice a čiastočne tak nahradiť klasickú hernú konzolu. Tu je však obmedzenie čo sa týka výkonu konzoly, kedy ani v tomto prevedení spravidla nemôže Switch, čo sa týka grafického podania, konkurovať ostatným konzolám novej generácie. Na Switch však vychádzajú špecifické hry, ktoré dokážu jeho potenciál plne využiť a nie je tak výnimkou, že Switch slúži často ako druhá konzola do rodiny.