Články MARS, PLANÉTA PLNÁ TAJOMSTIEV

MARS, PLANÉTA PLNÁ TAJOMSTIEV

Tričko pre milovníkov vesmíru

Mars, červená planéta, ktorá ľudstvo láka a my si hneď vysvetlíme prečo. Z celej našej slnečnej sústavy práve ona je tá, na ktorú si vesmírni nadšenci pomyslia. Aj keď sa jedná o druhú najmenšiu planétu v slnečnej sústave, jej výhoda je pevný povrch tvorený z hornín, kráterov a kaňonov. Deň na Marse je približne rovnako dlhý ako na Zemi a trvá presne 24 hodín a 39 minút. Zaujímavou podobnosťou je tiež to, že na Marse sa svojim spôsobom striedajú ročné obdobia ako na Zemi. A prečo je Mars červený? Na jeho povrchu sa totiž všade nachádza oxid železitý, ktorý spôsobuje červené zafarbenie. Ďalšou odlišnosťou je časté a rozdielne striedanie teplôt na povrchu, kedy priemerná teplota je -63 °C a bežne sa pohybujú od -90 °C do -10 °C. 

Voda na Marse

O tom či je na povrchu Marsu voda vedci špekulovali dlhé roky. Teraz vieme, že na Marse sa voda skutočne vyskytuje, ale nie v kvapalnej forme. Aktuálne sa na planéte nachádza len vo forme ľadu alebo vodnej pary. Podľa posledných vedeckých predpokladov je možné, že sa pod povrchom nachádza voda aj v kvapalnom skupenstve, pretože voda nezamrzla vďaka veľkému podielu soli, ktorú obsahuje, ale to zatiaľ nie je potvrdené. Avšak podľa pozorovania je skoro isté, že kedysi na Marse voda aj tiekla, naznačujú to korytá dávnych riek, ktoré sú vidieť pri pozorovaní sondami. Pokiaľ teba alebo niekoho v tvojom okolí zaujíma tematika vesmíru máme skvelé tričká s vesmírom

Mise Perservance

Veľkou udalosťou pre nadšencov vesmírneho programu bola misia, kedy v roku 2021 pristál na Marse vesmírny vozík Perseverance. Vozík, ktorý váži cez tonu a je veľký zhruba ako osobný automobil má za úlohu po dobu jedného roku zbierať vzorky hornín, pátrať po stopách života, dokumentovať podmienky na Marse a previesť základné testy, ktoré by v budúcnosti umožnili získať na Marse vodu. Sonda so sebou taktiež nesie prvý vrtuľník (alebo skôr droníček :-) ), ktorý na planéte pomôže s prieskumom. Zaujímavosťou potom je, že uvedené vzorky hornín budú vo vozíku uchované po dobu nasledujúcich desiatich rokov, kedy si pre nich priletí ďalšia raketa, ktorá ich vynesie na obežnú dráhu. Na obežnej dráhe potom prebehne predanie poslednej rakete, ktorá dopraví vzorky na Zem, kde budú podrobené ďalšiemu skúmaniu. Misia Perseverance tiež zohľadnila pandemickú situáciu koronavírusu a na Mars dopravila mnoho odkazov zo Zeme, mimo iné napríklad poďakovanie zdravotníkom z celého sveta, ktorí bojujú proti koronavírusu

Na Marse je aktuálne v prevádzke 6 sond a dva vozíky: Curiosity a Perseverance. Ďalšie sondy dopravia na Mars ešte v priebehu roku 2021 Čína a Spojené Arabské Emiráty.

Kolonizácia Marsu?

Ako sme si už načrtli v úvode, Mars sa zdá byť pre osídlenie ľuďmi najvhodnejší. Za kolonizáciu hovorí tiež podobná gravitácia ako je na Zemi a taktiež to, že Mars je našej planéte, čo sa týka vzdialenosti, najbližšie. Najväčšie nádeje sú aktuálne vkladané do spoločnosti SpaceX vizionára Elona Muska. SpaceX pracuje na rakete, ktorá by mala byť schopná na Mars dopraviť 100 ľudí a ešte sa vrátiť späť na Zem a byť znovu schopná ďalšieho použitia. Či sa to podarí, či nie, ukáže až čas. V každom prípade bude nutné na Marse založiť kolóniu, ktorá bude schopná si zaistiť základné podmienky pre život nezávisle na dodávkach zo Zeme. Predovšetkým sa bude jednať o kyslík, vodu a produkciu energie. S prvou ľudskou výpravou na Mars sa počíta do roku 2030.

Samozrejme budú musieť pri kolonizácii prekonať vedci mnoho prekážok, ale tiež sa dostávame k tomu, že tento historický moment pre celé ľudstvo má aj ďalšie úskalia. Ľudstvo totiž hľadá vo vesmíre ďalší život, kolonizáciou akejkoľvek planéty tento "život" na planétu dovezieme. A nemyslíme tým len ľudí, ale aj mnoho baktérií, mikróbov a vírusov. Mars sa tiež stane v podstate kontaminovaný a už nepôjde s určitosťou povedať, že na Marse bol prípadný život aj pred pristátím.

Terraformace Marsu

Pojem Terraformace označuje možnosť premeniť atmosféru Marsu do tej podoby, že by sa na nej dalo žiť podobne ako na Zemi. Ovplyvnenie prostredia na Mars by mohlo naštartovať podobné procesy ako rast rastlín, živočíchov, naštartovanie fotosyntézy a ďalšie.