Články VALENTÍN - ROMANTIKA ALEBO KOMERCIA?

VALENTÍN - ROMANTIKA ALEBO KOMERCIA?

Tričko k Valentínu pre partnera, partnerku, manžela aj manželku.  

Ženy a predajcovia ho milujú, naopak muži ho väčšinou nenávidia, reč je o sviatku svätého Valentína, ktorý pripadá každý rok na 14. február. Valentína slávia hlavne v Amerike a tiež v Anglicku, kde je tento sviatok naozaj zakorenený v celej kultúre. Pritom legenda o sv. Valentínovi pochádza predovšetkým z Európy.

Kto bol sv. Valentín?

Podľa veľké časti historikov bol sv. Valentín pravdepodobne biskup z Terni, ktorý žil v 3. storočí. Ale okolo sv. Valentína  panuje tiež mnoho legiend. Asi najznámejšia je tá, že sa jednalo o biskupa, ktorý bol popravený za doby Cisára Marka Aurélia, pretože a cez vtedajší zákaz oddával zamilované páry. V tej dobe totiž platilo, že láska a vydaje nie sú žiaduce, pretože odvádzajú vojakov od ich povinností. 

Ale kto by si myslel, že Valentín je rýdzo komerčný sviatok, ten by sa mýlil, pretože napríklad darovanie kvetín je podľa legendy spojené priamo s biskupom Valentínom, ktorý obdarovával mladé zamilované páry kvetinami z biskupskej záhrady. 

 

Čo je Valentínka?

My ju poznáme predovšetkým z amerických filmov a obchodov. Valentínka je prianie, ktoré môžeme v tento deň poslať, či darovať osobne alebo poštou svojmu vyvolenému alebo vyvolenej a dať mu tak najavo svoju náklonnosť. A čo sa do takej Valentínky píše? Cieľom Valentínky je vyjadriť obdiv danej osobe a dať jej najavo, že sa vám páči alebo že ju máte radi. Určite môžete využiť klasické zamilované veršované texty, ktoré nájdete všade po internete, ale za nás je určite najlepšie napísať odkaz, čo najjednoduchšie a hlavne od srdca. Do Valentínky sa môžete podpísať, ale nemusíte. Samozrejme modernejší z vás môžu okrem klasického papierového priania využiť tiež formu SMS, mailu alebo sociálnych sietí, ale to už je trochu neosobné.

Pokiaľ chcete darovať naozaj originálnu Valentínku máme pre vás niečo čo vašu lásku skutočne očarí. Napíšte text na tričko, mikinu alebo pokojne napríklad na vankúš a darujte originálnu Valentínku, prípadne môžete nechať pripojiť k textu aj nejaký zamilovaný obrázok, tričko s vlastným textom na Valentína. A pre tých, ktorí si toľko neveria v písaní a vymýšľaní textov máme jeden z našich zamilovaných motívov, ktorý to povie za teba

 

Najpopulárnejšie Valentínske darčeky

Na Slovensku sú najpopulárnejšie kvety, sladkosti a Valentínske večere. Ale čo si budeme, je to taká už skoro nudná klasika. Pokiaľ chceš svojmu vyvolenému alebo vyvolenej darovať skutočne originálny darček, máme pre zamilovaných tričká alebo aj napríklad vankúše.